Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016

ΧΡΗΣΜΟΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ! «Το Σάββατο θα σας πω αν θα πάρουμε νέα μέτρα μετά το 2018″ (ΒΙΝΤΕΟ)
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημερώνοντας την Ολομέλεια της Βουλής για την πορεία της διαπραγμάτευσης επιδόθηκε σε ασκήσεις ισορροπίας, υποστηρίζοντας από την μια ότι
η κυβέρνηση πήρε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αλλά παραμένουν τα αγκάθια για τους στόχους των πλεονασμάτων για τα έτη μετά το 2018.

Ο υπουργός υποστήριξε πως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έχει έρθει πιο κοντά από κάθε άλλη φορά καθώς για τους δημοσιονομικούς στόχους του 2017 και 2018 υπάρχουν διαφορές που μπορούν να καλυφθούν. 
Ωστόσο, δεν φάνηκε εξίσου αισιόδοξος για τα εργασιακά.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσακαλώτος, είπε ότι «το 2ο κομμάτι του παζλ είναι η πολιτική συμφωνία για την β΄ αξιολόγηση. Αυτή έχει σχεδόν τελειώσει.
 Νωρίς την άλλη εβδομάδα θα επιστρέψουν οι θεσμοί για το κλείσιμο της. 
Το δημοσιονομικό έχει σχεδόν κλείσει. Υπάρχει μια μικρή διαφορά 20 εκατ. ευρώ για το 2017 και λίγο μεγαλύτερη για το 2018. Όμως δεν θα κολλήσουμε σε αυτά. 
Δεν είναι πρόβλημα, δεν θα χαλάσει το πρόγραμμα για το δημοσιονομικό 2017-2018» και πρόσθεσε «υπάρχει η συμφωνία για τα εργασιακά όπου η θέση μας είναι να επιστρέψουν οι συλλογικές συμβάσεις και η επεκτασιμότητα και η ευνοϊκότερη ρύθμιση. 
Θεωρούμε ότι το ΔΝΤ δεν έχει καλά επιχειρήματα. 
Δεν ήταν καλά προετοιμασμένο. Νομίζω ότι έχουμε μεγάλη στήριξη από τους ευρωπαίκούς θεσμούς. 
Αυτό είναι κορυφαίο ζήτημα για εμάς. 
Να μας πείτε αν μας στηρίζετε να συνεχίζουμε αυτή την γραμμή».

Σε άλλο σημείο επισήμανε ότι «νομίζω ότι και η πολιτική συμφωνία θα κλείσει και άρα μένουμε με δύο ανοικτά ζητήματα για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018» ενώ άφησε με την απορία το Σώμα λέγοντας ότι «θα απαντήσω το Σάββατο αν δεσμεύουμε τις μελλοντικές κυβερνήσεις με επιπρόσθετα μέτρα».

«Για τα πρωτογενή πλεονάσματα και το αν θα δεχθούμε πιέσεις από το ΔΝΤ και τη Γερμανία σας λέω τα εξής» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος για να συμπληρώσει «υπάρχει διαφωνία με τους πιστωτές για τα πόσα χρόνια πρέπει να είναι 3,5% το πρωτογενές πλεονάσμα. 
Εγώ είπα ότι μετά το 2018 βλέπουμε συμβιβαστική λύση να είναι 2,5% και το 1% να πάει μόνο για την ανάπτυξη. 
Ο Σόιμπλε λέει ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα χρέους αλλά ανάπτυξης. 
Αρα να συμφωνήσουμε ότι το 1% να πάει σε βοήθεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων είτε με ελάφρυνση φόρων είτε με ελάφρυνση εισφορών».

«Υπάρχει η θέση του ΔΝΤ ότι δίνει διμέτωπη μάχη ώστε να πάρουμε περισσότερα μέτρα και λιγότερα πλεονάσματα. 
Δεν το είδα τον διμέτωπο το ΔΝΤ στο eurogroup.
 Είδα μέτωπο προς μια μεριά» είπε σε άλλο σημείο αφήνοντας αιχμές για την τακτική του ΔΝΤ.

Κατά την έναρξη της τοποθέτησής του προανήγγειλε ότι «το ερχόμενο Σάββατο θα απαντήσω για τα πλεονάσματα. Είμαστε στην μέση της διαπραγμάτευσης και έχω περιορισμούς ως προς τι μπορούμε να πούμε. 
Επίσης, όπως όλες οι διαπραγματεύσεις και ειδικά σε αυτή τίποτα δεν είναι συμφωνημένο πριν να συμφωνηθούν όλα. 
Το όλο πακέτο πρέπει να δούμε. 
Είμαστε ώριμοι να δούμε και να κρίνουμε το συνολικό πακέτο τα θετικά και αρνητικά και αν μας δίνει και πόσο αέρα».ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"

Tελευταία άρθρα του blog

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΜΑΣ


blablaworldnews.blogspot.gr δεν παίρνει θέση (με πολιτική κτλ άποψη)
σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια.
Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση. - Σας ευχαριστούμε για
την υποστήριξη.