Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2016

Χοντρή ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ! Μειώθηκαν οι εξαγωγές των κρητικών προϊόντων!Καθοδική πορεία ακολουθούν οι εξαγωγές των κρητικών προϊόντων σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
 Το πρώτο εννιάμηνο του 2016 οι κρητικές εξαγωγές υποχώρησαν κατά 11%, σε σύγκριση με την
αντίστοιχη περίοδο του 2015 με το σύνολο των εξαγωγών της Κρήτης να φτάνει τα 391 εκατ. ευρώ, έναντι των 440 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Σημειώνεται ότι το 2015 η πορεία των κρητικών εξαγωγών ήταν θετική. Φέτος το κλίμα όμως άλλαξε, κάτι που φάνηκε ήδη από το πρώτο εξάμηνο του έτους, κατά το οποίο η μείωση των εξαγωγών άγγιξε σχεδόν το 13% (12,88%), φτάνοντας τα 257 εκατ. ευρώ, έναντι των 295 εκατ. ευρώ το περυσινό αντίστοιχο διάστημα.Οι αγορές

Όσον αφορά τις αγορές για το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2016, πρώτη εξακολουθεί να έρχεται η Ιταλία με μερίδιο 29,2% και δεύτερη η Γερμανία, με μερίδιο 15%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Αυστρία με μερίδιο 4,5% και ακολουθούν οι ΗΠΑ και η Γαλλία με μερίδια 4,3% και 4,2% αντίστοιχα. 
Τη δεκάδα ολοκληρώνουν η Ολλανδία (3,9%), το Ηνωμένο Βασίλειο (3,3%), η Βουλγαρία (2,1%), η Δημοκρατία της Τσεχίας (2%) και η Ρουμανία (1,8%).

Εξετάζοντας τους κυριότερους αγοραστές των κρητικών προϊόντων κατά τα τελευταία χρόνια, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης παρατηρεί ότι απαιτητικές αγορές, όπως η Αυστρία, η Ολλανδία και οι ΗΠΑ, βρίσκονται σταθερά στην πρώτη δεκάδα. 
Προκύπτει λοιπόν ότι τα κρητικά προϊόντα έχουν αποκτήσει αναγνωρισιμότητα και σταθεροποιούν την παρουσία τους σε αγορές πέρα από τις παραδοσιακές.

Επίσης τονίζει πως οι Κρήτες εξαγωγείς στοχεύουν πάντα στο άνοιγμα σε νέες χώρες και εδραιώνουν διαχρονικά την παρουσία των προϊόντων τους σε αυτές.

Οι στόχοι

Ο ΣΕΚ θεωρεί κομβικής σημασίας να αναδείξει περαιτέρω τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κρητικού ελαιολάδου, που με την εξαιρετική του ποιότητα μπορεί να κατακτήσει νέες αγορές, αυξάνοντας τις εξαγωγές μας σε τυποποιημένη μορφή.

Παράλληλα εκτιμά πως τα υπόλοιπα αγροδιατροφικά προϊόντα αλλά και η βιομηχανία της Κρήτης μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση των εξαγωγών μας, χαράσσοντας ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για την περιφέρεια.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE ΔΩ" 


flashnews.gr

Tελευταία άρθρα του blog

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΜΑΣ


blablaworldnews.blogspot.gr δεν παίρνει θέση (με πολιτική κτλ άποψη)
σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια.
Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση. - Σας ευχαριστούμε για
την υποστήριξη.