Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016

ΑΚΟΥΣΟΝ – ΑΚΟΥΣΟΝ! Ο Μουζάλας ζητά από τους Ευρωπαίους άδειαΕπιστολή στους υπουργούς Εσωτερικών και Μετανάστευσης της Ε.Ε. απέστειλε ο υπουργός Μεταναστατευτικής Πολιτικής στο πλαίσιο της προσπάθειας που
καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση ώστε να μεταφερθεί ειδικός πληθυσμός μεταναστών από τα νησιά, σε κλειστά κέντρα, χωρίς να εκπίπτουν της κοινής δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας.

Ο κ. Μουζάλας με την επιστολή του εν όψει του συμβουλίου σήμερα τονίζει την ανάγκη επανεξέτασης και υλοποίησης της ελληνικής πρότασης για μεταφορά ειδικού πληθυσμού μεταναστών σε προκαθορισμένα κλειστά κέντρα της ενδοχώρας, χωρίς να εκπίπτουν της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει κάνει σειρά συναντήσεων με έντεκα Υπουργούς Εσωτερικών και Μετανάστευσης και θεσμικούς φορείς της Ε.Ε. καθώς και με αρμόδιους θεσμικούς φορείς της Τουρκίας ώστε να υιοθετηθεί το συγκεκριμένο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης.

Η επιστολή Μουζάλα
«Η δήλωση (συμφωνία) ΕΕ-Τουρκίας είναι ένα συστατικό στοιχείο της συλλογικής μας αντίδρασης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιουργούνται από τη μεταναστευτική κρίση. Αποτελεί βασικό μας εργαλείο για την επιστροφή των μεταναστών στην Τουρκία και, επομένως, για να σταματήσουμε τις ροές προς την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Αλλά παραμένουν ορισμένες σημαντικές προκλήσεις. Πράγματι, το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των hotspots της Λέσβου, Χίου, Σάμου, Λέρου και της Κω (κυρίως λόγω της αύξησης του αριθμού των αιτούντων άσυλο των οποίων οι αιτήσεις στην πλειοψηφία τους έχουν την τάση να είναι προδήλως αβάσιμες) θέτει σε κίνδυνο την επιτυχία της συμφωνίας και πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως.
 Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες του τοπικού πληθυσμού και να περιοριστούν οι ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν ήδη αναφερθεί σε πολλά νησιά, όπου η κατάσταση είναι δύσκολη.
 Όπως μπορείτε να φανταστείτε, η δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά απαιτεί χρόνο και δεν αντιμετωπίζει το θέμα βραχυπρόθεσμα, όπως απαιτείται.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύουμε ότι ορισμένοι από τους μετανάστες από χώρες με χαμηλά ποσοστά ταυτοποίησης που έφτασαν στην Ελλάδα μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας οι οποίοι εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν σε καθένα από τα πέντε hotspots στη Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και την Κω, θα πρέπει να μεταφερθούν προσωρινά σε προαναχωρησιακά κέντρα στην ηπειρωτική χώρα. 
Xωρίς προκατάληψη για την εφαρμογή της συμφωνίας, όλοι οι εν λόγω μετανάστες (περίπου 100-150 άτομα εβδομαδιαίως, μετανάστες με παραβατική συμπεριφορά ή μετανάστες των οποίων οι αιτήσεις ασύλου είναι προδήλως αβάσιμες, δηλαδή από χώρες με χαμηλά ποσοστά ταυτοποίησης, όπως το Πακιστάν, το Μαρόκο, την Αλγερία, όπου υπάρχει υψηλός κίνδυνος διαφυγής) θα μετακινηθούν και θα κρατούνται σε κλειστές εγκαταστάσεις, προκειμένου να επιστραφούν στην Τουρκία (μέσω των νησιών) το συντομότερο αφότου απορριφθεί το αίτημα ασύλου τους (αν χορηγηθεί καθεστώς πρόσφυγα φυσικά θα παραμένουν στην Ελλάδα). 
Ένα τέτοιο επείγον μέτρο θα είναι μόνο βραχυπρόθεσμο έως ότου τα προαναφερθέντα νησιά είναι εξοπλισμένα με τις απαραίτητες κλειστές δομές.

Επιπλέον, δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει κανένα παράγοντα προσέλκυσης, καθώς οι μετανάστες θα παραμένουν στα προαναχωρησιακά κέντρα ενώ οι αιτήσεις τους θα διεκπεραιώνονται ταχέως. 
Για το σκοπό αυτό, η Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου θα αναπτύξει ειδικές μονάδες εντός των προαναχωριακών κέντρων, ώστε να λαμβάνεται τελική απόφαση χορήγησης ασύλου εντός τριών εβδομάδων. 
Οι προσωρινές μετεγκαταστάσεις από τα νησιά προς την ηπειρωτική χώρα, θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε τα θέματα δημόσιας τάξης στα νησιά και θα επιταχύνουν σίγουρα τις διαδικασίες ασύλου.

Για να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία και η επιτυχία των εργασιών επανεισδοχής στην Τουρκία, όλες οι απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τους μετανάστες πριν επιστραφούν από τα νησιά θα κοινοποιούνται στις αρμόδιες τουρκικές αρχές αρκετές μέρες πριν (προσωπικά στοιχεία, τα δακτυλικά αποτυπώματα, φωτογραφίες, αριθμός αναφοράς της αίτησης επανεισδοχής, κλπ …).

Ζητείται η υποστήριξή σας προκειμένου να καταστεί δυνατή η παραπάνω δράση έκτακτης ανάγκης, για να βοηθήσουμε στην αποσυμφόρηση των νησιών ομαλά, αποτελεσματικά και άμεσα»

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE ΔΩ"

Tελευταία άρθρα του blog

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΜΑΣ


blablaworldnews.blogspot.gr δεν παίρνει θέση (με πολιτική κτλ άποψη)
σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια.
Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση. - Σας ευχαριστούμε για
την υποστήριξη.