Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2016

Χριστούγεννα στην Μπαρτέλα του Ιράκ για τους χριστιανούς μετά την εκδίωξη του ISIS


Για πρώτη φορά μετά το 2013 εκατοντάδες χριστιανοί του Ιράκ συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Μπαρτέλα, μια πόλη στα βόρεια της χώρας που απελευθερώθηκε πρόσφατα αφού
εκδιώχθηκαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Η Μπαρτέλα, όπου κάποτε κατοικούσαν χιλιάδες πιστοί της Ασσυριακής Εκκλησίας της Ανατολής, ερήμωσε τον Αύγουστο του 2014, όταν έπεσε στα χέρια του ΙΚ που είχε καταλάβει μεγάλες εκτάσεις στο Ιράκ και τη γειτονική Συρία. Ήταν από τις πρώτες πόλεις που απελευθερώθηκαν όταν ξεκίνησε η επιχείρηση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, εναντίον των τζιχαντιστών.
"Έχουμε ανάμικτα συναισθήματα λύπης και χαράς", είπε ο επίσκοπος Μούσα Σεμάλι, πριν ξεκινήσει η χριστουγεννιάτικη λειτουργία στην εκκλησία Μαρ Σιμόνι. 
Ο ναός έχει υποστεί μεγάλες ζημιές, τα αγάλματα των αγίων καταστράφηκαν και οι σταυροί γκρεμίστηκαν.
 "Λυπόμαστε που βλέπουμε τι έκαναν στους ιερότερους τόπους μας οι ίδιοι οι συμπατριώτες μας αλλά ταυτόχρονα χαιρόμαστε που τελούμε την πρώτη λειτουργία μετά από δύο χρόνια", εξήγησε.
Οι τζιχαντιστές είχαν βάλει στο στόχαστρο όλες τις μη σουνιτικές μουσουλμανικές μειονότητες της περιοχής. Ταυτόχρονα όμως επέβαλαν σκληρές τιμωρίες και στους σουνίτες που δεν ακολουθούσαν τη δική τους, ακραία εκδοχή του Ισλάμ.

Στους χριστιανούς έδωσαν τελεσίγραφο: είτε θα πλήρωναν φόρο, είτε θα εξισλαμίζονταν είτε θα τους σκότωναν.
 Οι περισσότεροι έφυγαν στην αυτόνομη περιοχή των Κούρδων, στα ανατολικά.

Θα περάσει πάντως αρκετός καιρός μέχρι να επιστρέψουν οι κάτοικοι αφού η πόλη δεν διαθέτει πλέον βασικές υποδομές και πολλά κτίρια φέρουν εμφανή τα σημάδια των μαχών.

"Αυτή είναι η καλύτερη ημέρα της ζωής μου. Μερικές φορές πίστευα ότι δεν θα ερχόταν ποτέ", είπε η Σρουκ Ταουφίκ, μια 52χρονη νοικοκυρά που είχε εκτοπιστεί στη γειτονική πόλη Αρμπίλ.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE ΔΩ" 

Tελευταία άρθρα του blog

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΜΑΣ


blablaworldnews.blogspot.gr δεν παίρνει θέση (με πολιτική κτλ άποψη)
σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια.
Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση. - Σας ευχαριστούμε για
την υποστήριξη.