Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2017

«Χαστούκι» από ΗΠΑ προς Τουρκία: «Να συμμετάσχουν και οι Κούρδοι της Συρίας στις διαπραγματεύσεις»


Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρκ Τόνερ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν να συμπεριληφθεί και το συριακό κουρδικό σοσιαλιστικό κόμμα PYD στις ειρηνευτικές συνομιλίες, υπό την
αιγίδα του ΟΗΕ, σχετικά με το μέλλον της Συρίας.

Το σοσιαλιστικό κόμμα PYD, που είναι το κυρίαρχο στη βόρεια Συρία με τον ένοπλό του βραχίονα, YPG/YPJ, ενώ μάχεται ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος κατηγορείται από τον Ερντογάν ότι είναι «τρομοκρατική» οργάνωση, «αδελφή» του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).Το PYD διαψεύδει ότι είναι το «ίδιο» με το PKK και παραδέχεται μόνο ότι αναγνωρίζει ως ιδεολογικό του ηγέτη τον κρατούμενο στις τουρκικές φυλακές Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

«Αυτή η διαδικασία πρέπει να συμπεριλάβει όλους τους Σύρους και αυτό συμπεριλαμβάνει και τους Κούρδους της Συρίας», υπογράμμισε ο Τόνερ.

«Η υποστηριζόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη λύση είναι ο μόνος δρόμος για να αναλυθεί η σύγκρουση στη Συρία και να μπει ένα τέλος στον εξάχρονο πόλεμο εκεί», συνέχισε ο Τόνερ.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν εννοούσε τις συνομιλίες υπό ρωσοτουρκική αιγίδα που αναμένεται να ξεκινήσουν στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, αργότερα αυτό τον μήνα και τα Ηνωμένα Έθνη τις έχουν χαιρετήσει ως ένα «σημαντικό βήμα», αλλά στις άλλες ειρηνευτικές συνομιλίες που έχουν προγραμματίσει τα Ηνωμένα Έθνη για τον Φεβρουάριο στη Γενεύη.

«Λοιπόν, δεν θα θέλαμε τίποτα περισσότερο από το να δούμε αυτές τις πολιτικές διαπραγματεύσεις να ξεκινάνε πάλι στη Γενεύη, επειδή στην τελική αυτές είναι που θα οδηγήσουν σε κάποιου είδους διαδικασία και πολιτική μετάβαση που θα είναι προς τα συμφέροντα του συριακού λαού», είπε ο Τόνερ.

Το κουρδικό σοσιαλιστικό κόμμα PYD έχει αποκλειστεί από όλες τις συνομιλίες εξαιτίας των βέτο που βάζει η Τουρκία και οι μισθοφορικές «αντάρτικες» οργανώσεις της στη Συρία, που παρουσιάζονται ως δήθεν «μετριοπαθής αντιπολίτευση».

Η συμπόρευση το τελευταίο διάστημα Ρωσίας-Τουρκίας στη «μοιρασιά» της Συρίας φαίνεται ότι έχει ωθήσει τις ΗΠΑ σε ποιο ανοιχτές θέσεις υπέρ της συμμετοχής των Κούρδων στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, πράγμα που αποτελεί ευθεία αντίθεση της Ουάσιγκτον προς το καθεστώς Ερντογάν.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"
pronews.gr

Tελευταία άρθρα του blog

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΜΑΣ


blablaworldnews.blogspot.gr δεν παίρνει θέση (με πολιτική κτλ άποψη)
σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια.
Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση. - Σας ευχαριστούμε για
την υποστήριξη.