Κυριακή, 30 Απριλίου 2017

«Η Ελλάδα μπορεί να διαλύσει την Τουρκία χωρίς πόλεμο!»
Του Κυριάκου Βελόπουλου*

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι ραγδαίες και έχουν, πάντα, το εθνικό συμφέρον από πίσω.
 Εν προκειμένω έχουν τους αγωγούς ενέργειας και τα τεράστια ποσά  και οφέλη που μπορεί να
αποκομίσει η κάθε χώρα.

Θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε με απλά λόγια τα γεωστρατηγικά παιγνίδια που παίζονται και ποιος, οφείλει να, είναι ο ρόλος της Ελλάδας ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της απομόνωσης και εν τέλει πλήρους αποδυνάμωσης της Τουρκίας.

Το ζήτημα της Συρίας δε λύνεται διότι τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Ρωσίας, με τις χώρες-δορυφόρους τους, είναι αντικρουόμενα. Αν μπορούσαμε να το πούμε με δύο λέξεις, αυτές θα ήταν… ΕAST-MED. Ο γνωστός σε όλους αγωγός που εμπλέκει και την Ελλάδα αλλά αποτελεί και τη μεγάλη ευκαιρία της.

Ο σχεδιαζόμενος αγωγός των 2.000 χιλιομέτρων θα συνδέσει τα κοιτάσματα αερίου κοντά στο Ισραήλ και την Κύπρο με την Ελλάδα και πιθανόν με την Ιταλία, με κόστος έως 6 δις. ευρώ. Αυτός είναι ένας αγωγός που συμφέρει απόλυτα την Ελλάδα και τη βάζει στο κέντρο των εξελίξεων. Την καθιστά ενεργειακό παίκτη πανευρωπαϊκού επιπέδου με όλα τα οφέλη που θα τη συνοδεύουν. Η σημασία του αγωγού αυτού, είναι πως εκτός από ελληνική αναβάθμιση, απομονώνει ενεργειακά την Τουρκία. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που με κάθε τρόπο προσπαθεί να αποτρέψει τη δημιουργία του.

Εδώ είναι που η Τουρκία έχει ως προσωρινό σύμμαχο τη Ρωσία. Η Ρωσία δεν επιθυμεί τη δημιουργία του East-Med (επί του παρόντος), καθώς γνωρίζει πως θα είναι εκτός κερδών. Εκτός διότι οι Αμερικανο-ισραηλινές εταιρείες θα είναι μέσα και δεν επιτρέπουν σε Ρώσους επενδυτές είσοδο στον αγωγό. Είναι σαφές και λογικό βέβαια, πως αν άνοιγαν το παιγνίδι ώστε και οι ρωσικές εταιρείες, με προεξάρχουσα τη Gazprom, να έχουν δυνατότητα εισόδου τότε ουδεμία αντίρρηση θα είχαν στο Κρεμλίνο.

Με τα τωρινά δεδομένα οι Ρώσοι επιθυμούν έναν αγωγό που θα περνούσε από τα κατεχόμενα της Κύπρου και μέσω Τουρκίας θα ανέβαινε Βουλγαρία και από εκεί προς την Ευρώπη. Αυτό είναι το σημείο που εκμεταλλεύεται η Τουρκία και αυτό είναι το σημείο που πρέπει να εστιάσει η Ελλάδα.

Έχουμε δύο, de facto, στρατόπεδα. Ισραήλ-Κύπρος, με κάλυψη των ΗΠΑ και Τουρκία-Ρωσία με σύμμαχο το Κατάρ. Αυτό είναι το κομβικό σημείο το οποίο δημιουργεί και κίνδυνο για την Κύπρο μας.

Ήδη φαίνεται η επιθετικότητα των Τούρκων στην περιοχή λόγω της ψευθαίσθησης παντοδυναμίας που αισθάνονται. Το σενάριο προβοκάτσιας-θερμού επεισοδίου είναι εξαιρετικά πιθανό καθώς διακυβεύεται το μέλλον, όχι πια του Ερντογάν, αλλά της ίδια της Τουρκίας. Ο μόνος τρόπος για να περιοριστεί ο Ερντογάν είναι να απομονωθεί ενεργειακά. Να πάψει να είναι κόμβος και στη θέση της να αναδειχθεί η Ελλάδα μας. Αυτό πρέπει να γίνει με άμεση κινητοποίηση όλων των ελληνικών δυνάμεων προς τη δημιουργία του αγωγού. Είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να μπορέσει να αναβαθμιστεί ο ρόλος της. Με τον East Med και πετυχαίνει οικονομικά κέρδη και την εδαφική της ακεραιότητα προστατεύει και κυρίως αποδυναμώνει πλήρως την Τουρκία στο σημείο της οικονομικής εξόντωσης. Όλα αυτά δε χωρίς πόλεμο!

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, όπως έχει δηλώσει πάρα πολλές φορές πιστεύει στο Εθνικό-Ελληνικό συμφέρον. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το συμφέρον της χώρας είναι, πάση θυσία, η δημιουργία του East-Med. Χωρίς ιδεολογικά κωλύματα και αυταπάτες η ελληνική πλευρά πρέπει πάση θυσία να κινηθεί. Aυτό μπορεί να γίνει με μεσολάβηση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας ώστε και η Gazprom να εισέλθει στο παιγνίδι και φυσικά με διερεύνηση όσων άλλων κρατών επιθυμούν τη δημιουργία του.

Ως βουλευτής ήδη από το 2008 τόνιζα από τα κοινοβουλευτικά έδρανα πως ο East-Med είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα. Για την Εθνική της Ασφάλεια, την εδαφική της κυριαρχία, την οικονομική της ανάπτυξη και την ενεργειακή της αυτάρκεια.

*Ο κ. Βελόπουλος είναι πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης»

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"


karfitsa.gr

Tελευταία άρθρα του blog

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΜΑΣ


blablaworldnews.blogspot.gr δεν παίρνει θέση (με πολιτική κτλ άποψη)
σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια.
Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση. - Σας ευχαριστούμε για
την υποστήριξη.